среда, 16. јануар 2013.

Anna Schuleit / instalacija

Onoga trenutka kada je 2003.godine najavljeno zatvaranje bolnice za mentalno zdravlje u Bostonu krenuo je vrtlog u nazad... pitanja... sećanja i osećanja. Uspomene koje su dodirnule više od bezbroj pacijenatai i zaposlenih. Istorija bogata tugom i nadom. Prošlost koja je trajala i budućnost koja se menja.




Odgovor na ovu situaciju je pronašla umetnica Anna Schuleit kroz svoju javnu instalaciju pod nazivom "Bloom". Mesto koje je iscedjeno i izbledelo ipak je odisalo onim što se na prvi pogled nije videlo - živim bojama. Jednoličnost hodniha i prostorija (koje su imale šta da kažu)  je davala infuziju nade. Život i patnja su bili okupljeni na ovom mestu.






Instalacija je sadržala skoro 28.000 saksija cveća skoro u svakom kvadratnom području zgrade. Hodnici, kancelarije i stepenište...sve je bilo prekriveno morem cveća. Izlazeći iz jedne sobe i ulazeći u drugu posetilac je mogao da oseti izlazak iz jedene situacije u drugu  doživlavajući promenu promenom vrste i boje cveća. Cveće je simbol jakih emocija koje je ova zgrada ponela. Simbol zahvalnosti. Simol nade,radjanja i budjenja. Javnost je imala priliku da pogleda kako izgleda ponovno radjanje. Vrata misteriozne i zaključane zgrade su postala otvorena za svakoga. Cveće omekšava sve. Osetivši ovu atmosferu svako je verovao u sve. Cveće je pružilo nadu, promenilo starost i tugu i osvanulo sa novim očekivanjima. 













“Bloom is a reflection on the healing symbolism of flowers being given to the sick when they are bedridden and confined to hospital settings, with the astounding, persistent exception of long-term psychiatric patients, who receive few, if any flowers during their hospital stays. Walking through the hallways of an institution, still to this day, one cannot find any flowers in the rooms. Bloom is created in the spirit of offering and transition.” – Anna Schuleit

Нема коментара:

Постави коментар