уторак, 29. јануар 2013.

Wendeline Matson





Utensils #9

Hub, 2008

Pie



Cupcakes

Flat and Round, 2008


Ove fenomenalne mlečne slike Wendeline Matson stvara koncentrišući se na suštinu života fokusirajući se na lični i emotivni doživljaj.U njenoj umetnosti možemo videti ono što je ona sama - slatko i duhovito. Slike su nadahnute srećnim bojama. 

Fence, 2008



Ona kaže da slika preplitujajući sećanja iz detinjstva sa savremenom kuturom i životom danas,a da njen kolorit dolazi iz televizora, dečijih knjiga,ilustracija pejzaža i bilbordova. Rad koji kako ona kaže proširuje granice slikanja mrtve prirode


Blue Dogwoods, 2012.


Svakako njeno izražavanje je dvodimenzionalno, plošno i plakatsko. Bez obzira na jednostavnost slika govori svojim mlečnim koloritom koji ima težinu. Zabeleženi momenat  na ovaj način je istaknut. Nije potrebno prikazati celo rodjendansko slavlje kada je dovoljan jedan kolač koji ću umetnicu kao i posmatrača podsetiti na dogadjaj.



уторак, 22. јануар 2013.

AZIL

Miris ... 
Život... 
Osećanje ...


Ušetavši u galeriju obuzeo me je jak miris koji je tu bio prisutan. Miris života. Takav miris nikada ranije nisam osetila u hladnim zidovima galerije. Oživela je! Prodisala. Život je provejavao. Nisam mogla da se pomerim. Samo sam udisala i treptala upijajući rozikaste efekte. Udisala sam ljubav provejanu rozikastim tonovima. 



Stanovnici ovog prostora u predhodnom periodu su bili Marina+Boris koji su poklonili deo sebe ovom mestu. Svakodnevne životne radnje obavljali su izmedju četiri zida galerije. Osećala se u vazduhu njihovo prisustvo. U vazduhu, u predmetu, u pokretu . Šetajući "kroz" predmete i posmatrajući njihovu vrednost posetilac je mogao da doživi život umetnika...








 Deo svog intimnog života podelili su sa publikom aplelujući na današnju poziciju umetnika u društvu. Snažan apel dolazi upravo iz umetnikovog svakodnevnog života..





Nasuprot količini ljubavi koja je preneta intimnim životom nalazili su se polupani tanjiri, baloni kao i skulptura. Polupani predmeti su "puštali" zvuk koji je bio toliko prodoran da ako ne zaboli sigurno nas trgne i podseti da se borba za opstanak nastavlja.







Pored mirisa, ukusa i zvuka mogli smo se "zavući" ispod prekrivača i osetiti toplotu kreveta kao i medju vešalice i garderobu  što nam je na poseban mekan način približilo nežnost osoba koje su ovde boravile. 





I na kraju, ponešena osećanjima, posle svega pitam se gde se nalaze delovi nas? Gde smo se rasuli i prosuli? Kada smo se skupili, sastali, a gde rastali? Koliko smo dali, a koliko uzeli?




Obuzeta sećanjima, mirisima, osećanjima, pitanjima...
 Obuzeta životom napustila sam galeriju...
















недеља, 20. јануар 2013.

Tim Walker






On gradi nadrealan magičan prizor. Nekada pomalo jezivo, nekada pomalo romanticno koristeći cveće, balone, ptice , leptire i maglu... Najuzbudljiviji modni fotograf današnjice u svojoj svesti kombinuje fantaziju sa svojim živim modelima.




   Tim Walker je veliki zaljubljemik u rad Tim Burton-a. Kao i Burton on osvaja svojom fantazijom, ekstravagantnošću i ambicijom. Njegove fotografije podsećaju na male kutije u kojima posmatrač može da pronadje  magične i maglovite bajkovite prizore koji odišu savremenom kulturiom. Konstruiše nove svetove i hipnotiše uvlačeći nas u magične i romantične prizore stvarajući u nama potrebu da prošetamo kroz...




"Sometimes when you’re taking a picture an extraordinary sense of luck and chance takes over and propels you to make pictures that you couldn’t in your wildest dreams have imagined. This is the magic of photography."   Tim Walker













среда, 16. јануар 2013.

Anna Schuleit / instalacija

Onoga trenutka kada je 2003.godine najavljeno zatvaranje bolnice za mentalno zdravlje u Bostonu krenuo je vrtlog u nazad... pitanja... sećanja i osećanja. Uspomene koje su dodirnule više od bezbroj pacijenatai i zaposlenih. Istorija bogata tugom i nadom. Prošlost koja je trajala i budućnost koja se menja.




Odgovor na ovu situaciju je pronašla umetnica Anna Schuleit kroz svoju javnu instalaciju pod nazivom "Bloom". Mesto koje je iscedjeno i izbledelo ipak je odisalo onim što se na prvi pogled nije videlo - živim bojama. Jednoličnost hodniha i prostorija (koje su imale šta da kažu)  je davala infuziju nade. Život i patnja su bili okupljeni na ovom mestu.






Instalacija je sadržala skoro 28.000 saksija cveća skoro u svakom kvadratnom području zgrade. Hodnici, kancelarije i stepenište...sve je bilo prekriveno morem cveća. Izlazeći iz jedne sobe i ulazeći u drugu posetilac je mogao da oseti izlazak iz jedene situacije u drugu  doživlavajući promenu promenom vrste i boje cveća. Cveće je simbol jakih emocija koje je ova zgrada ponela. Simbol zahvalnosti. Simol nade,radjanja i budjenja. Javnost je imala priliku da pogleda kako izgleda ponovno radjanje. Vrata misteriozne i zaključane zgrade su postala otvorena za svakoga. Cveće omekšava sve. Osetivši ovu atmosferu svako je verovao u sve. Cveće je pružilo nadu, promenilo starost i tugu i osvanulo sa novim očekivanjima. 













“Bloom is a reflection on the healing symbolism of flowers being given to the sick when they are bedridden and confined to hospital settings, with the astounding, persistent exception of long-term psychiatric patients, who receive few, if any flowers during their hospital stays. Walking through the hallways of an institution, still to this day, one cannot find any flowers in the rooms. Bloom is created in the spirit of offering and transition.” – Anna Schuleit

Becca Stadtlander



Flower card

Floral mix


Chair



Livingroom 

Tea Pot Collection

Strawberries




Strawberries and Cream



Queen Anne's Lace




Preslatke akvarel ilustraije umetnica Becce Stadtlander stvara poigravajući se sa tačkicama i crticama. Ilustracije izgledaju kao mini narativ. Gledajući dovoljno dugo u njih možemo lagano otkrivati priču. Njeni prvi umetnički koraci su još u detinjstvu dok je plovila dečijim ilustovanim knjigama. Poseban utiaj na nju je imao rad Henry Darger-a i njegov opsesivana i tajanstvena strast za stvaranje.

Becca kroz harmoniju boja osvaja pejzaže, stolove ,čajanke i bukete .Ona je takodje veliki ljubitelj narodne umetnosti. Smatra da njena cela estetika leži u ljusci oraha. Minijaturan svet koji ona gradi uvlači nas u neko drugo vreme i odvlači na neke druge prostore koje osećamo na bajkovit način.