субота, 5. октобар 2013.

Mariano Fortuny



Mariano Fortuny (Granada 1871-Venezia 1949) je bio slikar i dizajner. On nije poznat samo u svetu mode nego i kao inovator u pozorištu, industrijskom dizajnu i drugim dekorativnim umetnostima. Teško je izdvojiti aspekt ličnosti koji je bio dominantan u njegovom radu. Njegova umetnička produkcija zasnovana je na vanrednoj sintezi svetova i epoha, stilova i tehnika tranformisana u probrane proizvode.
Fortunijev vizuelni univerzum je senzualan. Tkanine koje je stvorio su moderne i koriste se i danas kao inspiracija mnogim dizajnerima. Posebna pažnja je naglašena na površinama koje obiluju teksturama kao i veštinom umetnika. Zajedno sa suprugom osnovao je kuću mode gde su stvoreni najpoznatiji komadi.



Njegove haljine su fina umetnička dela. Inspirisan svetlošću kao i vezdušastom odećom Grčkih žena Fortuny je nasuprot popularnoj liniji tog vremena stvorio Delphos haljinu od fino plisirane svile koja je davala novi oblik i tok linije telu. Njegove haljine, karakteristične po posebnom načinu nabiranja, predstavljaju imperativ šik elegancije za dame iz prošlosti. Takodje je poznat po proizvodnji svojih boja i pigmenata za tkaninu, kao i specifičnim tehnikama bojenja materijala. Jedinstven kolorit dobijao je tako što je mateijale potapao više puta u boju da bi proizveo boje tkanine čija transparetnost podseća na onu sa njegovih platna. Fortunzjeva ljubav i opsesija su boje u zamršenoj suptilnosti





 Eksperimentisao je sa svim vrstama materijala, uključujući platno i vunu, ali iznad svega najviše je voleo svilu i somot, najstarije i najluksuznije materijale. Svaki komad napravljen od svile  menja se prema svetlosti i pokretu. Pored tehnike bojenja i plisiranja koristio se i tehnikom štampanja tekstila. Nakon ovladavanja tehnikom razvio je ličnu metodu koja je više odgovarala njegovom stilu rada. Neke komade je štampao zlatnom i srebrnom bojom koje istovremeno pružaju dragocen i diskretan efekat. Štampa je bila jedina tehnika kojom je postizao ove izvaredne efekte.  Inspirisanciju je pronalazio u orjentalnim umetnostima. 



 Apsolutno predan i precizan stvorio je veličanstvena dela koja i dan danas odišu svojom svežinom i lepotom. Majstor veštine  od svog života uspeo je da napravi umetničko delo. Njegov tekstil još uvek se proizvodi u Guidecca fabrici u Veneciji uz strogo poštovanje originalne tehnike proizvodnje.







Нема коментара:

Постави коментар