понедељак, 21. октобар 2013.

Prada 2014


PRADA S/S 2014

"In The Heart Of The Multitude"


 Ove sezone Prada ambijent krase umetnička dela muralista Miles El Mac Gregor, Mesa, Gabriel Specter i Stinkfisha, kao i  illustratra Jeanne Detallantea i Pierre Morneta. Tema njihovog rada je ženstvenost, zastupljenost i moć.  
Razvijena estetika prikazuje raznovrsnost ženske lepote. Koncept je postavljen  izmedju okoline bine i odeće. Umetnici su intervenisali na zidovima što je dalo utisak nadrealne galerije. 



Svaka slika prikazuje drugačiju vrstu ženstvenosti. Kombinujuci crtež portreta (nadahnuti feminizmom) sa ambijentom revije prikazuju  promenu portreta koji se menja prilikom promene velicine, mesta ili položaja kao i  prilikom pokretljivosti ili statičnosti ni jednog trenutka ne gubeći stil,glamur i stav.


“I want to inspire women to fight”
                                                    Miuccia Prada












































 Kolekcija uključuje uticaj grafita primenjen na haljine, trake, torbe, grejače...
         Mešanje klasičnih elemenata sa sportskim prikazano je na osvežavajuć način.
Paleta je sačinjena od teške crne do raznobojnih ukrasa. 
Na taj način je formiran kontrast koji ističe krupne detalje.





Stvoren je figurativni street art. 
Spajajući ova dva pristupa zajedno Prada proslavlja žensku formu i boju.
Svakodnevni život u gradu prikazan je savrsenstvom na svakom od tekstila.
 Vrlo očiglednom inspiracujom umetničkim delima Prada ni ovoga puta ne odustaje od originalnosti.














четвртак, 17. октобар 2013.

chanel 2014

Chanel s/s 2014
Paris Fashion Week




Inspirisan stvararalastvom Kandinskog, Pollocka, Oldeburga i Duchampa, slobodom njihove umetnosti koja u sebi sadrži transformaciju klasične umetnosti kao i upotrebu ne umetnickih materijala u umetnicke svrhe Karl Lagerfeld je stvorio  svoju reakciju  iskoristivši njihovu smelost pretočivši je u korake na modnoj pisti. Moderna umetnost je dobila novi izraz i drugačiji život.



Za potrebe Chanel revije konstuisana je savremena umetnicka galerija koja je ispunjena svakim vidom savremene umetnosti. Platna, skulpture i instalacije bile su obeležene Chanel simbolima. Nakon dugog perioda u kom je ovaj brend stekao sigurnost i popularnost  Karl Lagerfeld ima slobodu da smelo meša visoku modu, kao i visoku eleganciju sa street style elementima i avangardom.





Ulazeći u srž, inspirisan  paletom živahnih tonova, igrom poteza četke, različitim nijansiranjem tonova, umetnicima, umetnošću i umetničkom školom svoje modele koristi kao slikarsko platno. Modeli su na ovaj način direktno uključeni u okolinu i deluju kao performans koji se dešava u galeriji.






 Umetnost i moda su usko povezani, ali ovaj put je prikazano direktno prožimanje pitanjem šta je primarnije? Uparivajući sa dva zasebna koncepta Karl je stvorio kolekciju za proleće leto 2014. Dizajneri kroz svoj rad kao inspiraciju koriste razlicie istorijske vrednosti. Karl je napravio iskorak. Reagovao je na modernu umetnost.











“This is for daily life. I wanted color. It’s a very happy mood.” 
                                                                                                                                               Karl Lagerfild





недеља, 13. октобар 2013.

Yasuaki Onishi



 Koristeći plastične folije i crn vruć lepak umetnik stvara monumentalne planinske forme koje lebde u prostoru. Instalacija pretvorena u vazduh koji ponesete sa sobom ostavljajući trag duboko u nama... Bez nametanja, ali u ogromnoj veličini monumentalne skulpture dovode u sintezu ono što smo ostavili oko sebe sa onim što vidimo u sebi ili bez sebe... Prisutan je osećaj neizvesnosti i straha koji ostavlja bez daha...




"I am interested in the visible and the invisible thing. Through my art work, I get information from the space and leave clues on the space. Form, color and movement is changed to the simple element, like points, lines and lights."
                                                                        Yasuaki Onishi