субота, 31. август 2013.

Misato Suzuki








Gradjenje, pa gadjenje, a zatim novo radjanje. Potraga. Beg. Zum do kraja putem raja.
Rad misato Suzuki je stidljiv, brz i zabavan. Apstraktni geometrijski i organski oblici kao i fino odabrane boje su ono što osvaja posmatrača kao i sažetost dijaloga izmedju tekstura i objekta .














недеља, 25. август 2013.

Randy Mora






Budim se sastavljam i rastavljam. Iskomadanu projekciju nastavljam. Da bi bilo ili ne bi rasplinjava se i viri. Od pocetka pa do kraja takav je put do raja. Odlucujem da spakujem mozak u fioku, mozda tako pronadjem logiku. Čekiram mesta za budući pokret, jer planovi su svakim danom sve veći. Nikad ne leći. Ko je sledeći Budjenje. Bljuvanje i pljuvanje. Sve je to lako. Nego kako. I šta onda sa tim? Gde je dim? Gde lebdim? Šta ću sledeće da izvučem i koga ću da istučem? Bez tebe i bez potrebe jedno čulo zadovoljim, drugo se ne buni, ali i ne budi. Probudi. Probudi me. Ne bodi me. Zatvori mi jedno oko i diši duboko. Da shvati i prihvati. Jer svuda informacije oko nas kruže samo je naše koje ćemo da beremo ruže. Šta od njih praviti? Sok ili žedj? Čaj ili mleko? Baštu ili maštu? Rat ili mir? Gradeći sećanja uvek živimo sadašnjost ne znajući za budućnost. Samo želim da mi bude lepo. Ništa više. Ni manje.






Utiaji na našu memoriju i emociju su spoljašnji faktori koje uzimamo i prihvatamo. Randy Mora svojim kolažima podseća na zaboravljene stvari kao i na one koje utiču na nas u svakodnevnom procesu... Kombinujući elemente podseća na pozadinu svakog intimnog iskustva. Igra taloženja i preklapanja zaboravljenih dogadjaja na čijim su temeljima nastali novi dovodi do transponovanja podataka u apstraktne jedinstvene doživljaje.








субота, 24. август 2013.

Emily Blincoe



 Emily Blincoe prikupjla i klasifikuje stvari. Slagajući ih po bojama i organizujući po simetriji nastaju kolaži naše slatke srasti. Kolaži zrače raspoloženjem kako zbog veselih boja tako i primamljivih oblika ukusa. Gumene mede, čokoladice, lizalice, žvake, pezići i druge bombonice prelivaju se od plave, bele preko narandžaste, crvene, žute, zelene uvek istog inteziteta svetlosti daju utisak trodimenzionalnosti.





VESELO je odmah i primamljivo. Trenutak zadovoljstva. Trenutak koji te ponese u zanos. Potreba za prijatnom emocijom. Kad je lepo treba da bude lepše. Slatkiši šareniši.  Oblici. Zadovoljstvo u malom. Šećer. Nepoznat ukus. Sve do preterivanja i pucanja. Teški pokreti i uspavane misli. Usporenost. Beg. Pa sve u krug. 






среда, 21. август 2013.

Karla Black



Vajarske instalacije Karle Black su ogromne, ali ipak u senci. Pastelna žuta, menta i roze lagano provejavaju prostorom postepeno pretvarajući se u prah doprinose lakoći i nestvarnosti skulpture. "One" oslikavaju nežnost, odvode korake u oblake i mirišu na tortu što prikazuje ono na čemu su ukorenjene-na feminizmu! Bledi listovi ukazuju na tenziju izmedju lomljivosti (krtosti) i krutosti. KarlA Black gips i celofan meša sa šminkom, puderom, lakovima za nokte, kupkama... Na taj način ona rekonstruiše kvalitete i pravi nove prikazujući smisao nastajanja. Skulpture razotkrivaju materijalnu kulturu. Nakon jedne instalacije umetnica prikuplja sve komade i komadiće od kojih nastaje nova instalacija na nekom drugom mestu, u nekoj drugoj galeriji.



 “I like to think about how the material world is in a constant state of flux, and therefore the object is a fallacy. Energy becomes mass, then energy again, and so on.” 
                                                                                                                   Karla Black 


Cupkanje, svrbuckanje, kuckanje, truckanje,pa peckanje. Loš je miris. Ustajao. Pocepano i pokidano. Delovi rasuti i masni misle na prošlost. Vuče i tuče. Pritisak. Mozak umire. Bez...
Sakupljeno i prikupljeno da traje istraje prevazidje i izidje.


 I sve se na kraju pretvara u prah. Posuti i prosuti.

Na tlu struja u snu mir. Mir i tisina.
Samo jedan talas dobro poznat i zvučan promeni u topao koji je opao.



Priželjkujemo, naziremo...



Practically in Shadow, 2013





понедељак, 19. август 2013.

Isabelle Menin





Tamo vamo pa onamo, okolo naokolo, dodji podji prodji. Pogledaj progledaj!! Tragajući napuštajući prepuštajući. Ovo i ono. Tamo i vamo. Zašto zaštita? Kolebanje?


Misli, ne smisli, ali razmisli. Kreni veni, ali ne uveni. Dodji prodji. Radi pa zradi. Vrti okreni, zaokreni zamisli razmisli zamrsi umrsi odmrsi.
 Kruna, presto ili koje mesto? Aktivan budi "ono" u sebi probudi!!