уторак, 26. март 2013.

Pierre Bonnard


Na delima Pierre Bonnarda uvek sija sunce. Prijatnost koju deli sa nama počinje bojom koji koristi. Kolorit je ispran,ali ipak intezivan. Svoju suptilnost osvežava toplo hladnim tonovima. Kao i ostali članovi grupe "Nabi"  boju koristi kako bi stvorio odredjeno raspoloženje. Veoma narativne kompozicije sjajno prikazuju karakter njegovog dela. Svakodnevni život pretvarao je u umetničku formu. Pod uticajem Pol Gogena i japanske grafike eksperimentisao je sa ekspresivnom linijom kao i ravnim šarenim površinama. Pierre Bonnard je bio veliki mislilac, ispitivao je unutrašnjost čovekovog bića. Lepota njegovog dela prikazuje lepotu koji je on nosio oko sebe i u sebi. Pored slika i grafike radio je i na ilustrovanju knige, dizajniranju nameštaja, tekstila, vitraža, litografije i scenografije.



The Dining Room in the Country, 1913


“The artist who paints the emotions creates an enclosed world… the picture… which, like a book, has the same interest no matter where it happens to be. Such an artist, we may imagine, spends a great deal of time doing nothing but looking, both around him and inside him.” 
                                                        Pierre Bonnard



Woman with Cat, 1912

Interior with a Woman in a Wicker Chair, 1920


Interior, 1913


The Vase of Flowers, 1945



"Draw your pleasure, paint your pleasure, and express your pleasure strongly."
                                                                              Pierre Bonnard 



"Art will never be able to exist without nature."
                                             Pierre Bonnard


                                






субота, 9. март 2013.

Vesna Milunović


Vrhovi cvetnih trešanja”,2010.


Kada sam se prvi put susrela sa slikama Vesne Milunović bila sam fascinirana lepotom i koloritom tkanina. Njen svet me je na prvi pogled uzburkao i primamio veselošću i razigranošću.

"Drugarice"


Iz iklusa “Latice” ,2008.


Crvena zrna korala”,2010.

 Posmatrajući i osećajući ove slike polako se uvlačim sloj po sloj, odlazeći ispod, provlačim se i uvlačim...osećam lakoču, vraćam se nazad i krećem napred. Dubina i dimenzija postojanja su ono u šta me ove slike uvlače. Uvlačeći se i provlačeći isod slojeva pronalazimo razotkrivanje, otkrivanje i sakrivanje. Dinamičnost traganja za izgubljenim vremenom i prostorom je ono što je glavna preokupacija umetnika.

 Lebdimo. Postojimo. Ulazimo. Izlazimo. Ostajemo. Odlazimo.
...I ako poletim s njima poleteće i one samnom...Slike koje govore o našem stanju.



“Radost”,2010.

"Dok tiho zamagli noć"




Iz jedne tako ne prvi pogled sitne Vesnine rečenice "Slikam krpice za žene" izleteo je niz osećanja. Žena je čisto osećanje.Vesna u svom radu sukobljava nemiran duh sa poezijom i nežnošću tkanina. Kao i sama umetnica slike su nemirno smirujuće.


Smešim se na daljine” ,2010.



Upakovano u na prvi pogled veselo gubi se i svoj put pronalazi u ličnosti, a ličnost je na slici prikazana kao vazduh. Providnost. Postojanje i nestajanje u isto vreme na istom putu. Kostimirane praznine nas navode da svako od nas može da udje uprikazan kostim doživljavajući iste emocije na drugačiji način.
Elegancija. Otmenost. Svežina. Miris.


Ja sam na svetu u svemu uspavana”,2010.

"Kad bagrem dogodine zamiriše"

Vesnin svet je prepun kolorita i senzacija. Intezivne boje nam prikazuju jaku emociju dok nabori tkanine izazivaju u nama uzburkanost. Slike nas uvode u neku novu stvarnost pružajući nam sigurnost i bezbednost, ohrabruju nas i navode da strah od nepoznatog obojimo pozitivnim stavovima.






среда, 6. март 2013.

H • E • N • S • E



Turn, 2012

Float, 2011


Loose, 2012



Koloristički razigran izraz prikazuje kroz savremenu umetnost,street art,murale i grafite koji predstavljaju početne radove umetnika. Njegove apstraktne slike prikazuju kombinaciju preciznog rada sa slobodnim oblicima. Inspiraciju pronalazi u haosu. Dela gradi iz slojeva, mrlje, slojeve, linije i površine precizno razvrstava u jedinstvenu celinu. Sloboda gesta je ono što ovaj umetnik neguje. Radovi su sveži i veseli. Izazivaju dečiju slobodu i radost, smiruju i oplemenjuju um.




700 Delaware, 2012




Svoje umetničko delo Hense je transformisao u trodimenzionalni objekat-crkvu. Umetnička instalacija je promenila doživljaj postojećeg objekta. Promena kolorita na koju je posmatrač navikao oslobadja posmatrača da pomera sopstvene granice i podstiče ga na drugačije razmišljanje. 


13 layers, 2012



Float, 2012