недеља, 28. октобар 2012.

William Morris

"The true seret of happiness lies in the taking a genuine interest in all the details of daily life."
                                                           William Morris


Dok  pronalazim svoj put u pattern dizajnu ne mogu da se ne osvrnem na prošlost i odam počast omiljenom mi Williamu Morrisu, jer od njega je dosta toga počelo...
William Morris (1834-96) je bio jedan od najuticajnijih dizajnera 19 veka i dan danas je jedan od najpoznatijih britanskih dizajnera, kao i jedan od osnivača Britanske umetnosti i Arts & Crafts pokreta. Moris je bio mnogo više od dizajnera. Bio je naučnik, prevodilac, izdavač, pisac, pesnik, slikar. Posedovao je višestruku genijalnost. 

Chrysanthemum, 1876



U nekim aspektima njegovo stvaralaštvo liči na odredjene elemente engleske poezije. Moglo bi se reći da su njegovi detalji flore jedan oblik vizuelne poezije. Ravnoteža izmedju cveta i lista uvek je prisutna u Morisovom dekorativnom obliku rada. Njegov dekorativan dizajn ,bilo na tapeti ili tekstilu daje nam utisak da smo na samo jedan korak od realnog ...


Golden Lily, 1899


SWEET BRAIR wallpaper, 1917






Radovi Willijama Morrisa odišu energijom, strastima i inovacijama. Njegov apel je jak i dan danas . Njegova srž je bazirana na filozofiji da dobar dizajn dolazi od dobrog društva. Zalagao se protiv uništavanja prirode zarad proizvodnje i profita.
Prioritet su mu bila osećanja više nego sentimentalnost, prirodna jednostavnost više nego veštačka raskoš.Willijam Morris je bio topao, velikodušan i osetljiv čovek.
Dizajner i učitelj William R. Lethaby (1857-1931) izjavio je da je Moris bio najvećih pattern dizajnera kog smo imali i kog ćemo imati.


St James's, 1881




Persian




Pimpernel 1876

Snakeshead, 1876


The strawberry theif, 1883




"If you cannot learn to love real art at least learn to hate sham art."
                                                       William Morris




\


субота, 13. октобар 2012.

Sammy Slabbinck

KOLAŽ! Upravo to je reč koja najbolje opisuje rad Sammy Slabbincka.
Odlična kombinacija vintage fotografija i ilustracija kojom ovaj umetnik stvara nove zanimljive kompozicije prijatnog prigušenog kolorita.






















петак, 12. октобар 2012.